banner imagebanner image

Πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου {noPicture}

Ο προληπτικός/προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου παχέος εντέρου στοχεύει στην πρώιμη ανεύρεση καρκίνου παχέος εντέρου, πριν εμφανισθούν συμπτώματα. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως λέγεται κολονοσκόπηση εφόσον ελέγχεται όλο το παχύ έντερο ή ορθοσιγμοειδοσκόπηση εφόσον ελέγχεται μόνο το αριστερό κόλον. Η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου από τον ειδικό γαστρεντερολόγο στοχεύει στην έγκαιρη ανεύρεση και αφαίρεση αλλοιώσεων (πχ πολύποδες), οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου έπειτα από χρόνια.

Σύμφωνα με τις θέσεις της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, σε ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, η έναρξη ελέγχου θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 50 ετών και για τα δύο φύλα. Η συνέχιση του ελέγχου συνιστάται έως την ηλικία των 75 ετών. Η συνέχιση του ελέγχου στις ηλικίες 76-85 ετών εξατομικεύεται. Ο έλεγχος σταματά μετά την ηλικία των 86 ετών. Αν η αρχική εξέταση είναι αρνητική συστήνεται η επανάληψή της ανά 5 έτη, καθώς έχει φανεί πως σε αυτό το διάστημα υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος ανάπτυξης σημαντικών αδενωμάτων (δηλαδή πολυπόδων με δυνατότητα εξέλιξης σε καρκίνο).

Πλέον είναι γνωστοί 19 περιβαλλοντικοί και λάιφ-στάιλ παράγοντες κινδύνου, καθώς επίσης και 64 γονιδιακές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Παραδείγματος χάριν, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, και η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος (μπέικον, λουκάνικα κλπ.) αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, και για κάποιους η ασπιρίνη μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης.

Επίπτωση-επιπολασμός.
Ο ΚΠΕ είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον δυτικό κόσμο και ο κίνδυνος ανάπτυξής του είναι 4,4% για άνδρες και 4,1% για γυναίκες. Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου με ποσοστό άνω του 90% των περιπτώσεων να παρουσιάζεται σε άτομα ηλικίας >40 ετών, ενώ διαγιγνώσκεται ολοένα και συχνότερα σε μικρότερες ηλικίες.

Τα υψηλότερα ποσοστά ΚΠΕ παρατηρούνται στην Ευρώπη, την ΒΑ και την Αυστραλία, ενώ τα ποσοστά είναι χαμηλότερα στην Αφρική και την Ασία.

Στην Ελλάδα το 2016 απεβίωσαν 2687 άτομα αποτελώντας την αιτία θανάτου για 2,4% των ανδρών και 1,9% των γυναικών. Την ίδια χρονική περίοδο στο Ηνωμένο βασίλειο, παρατηρείται μείωση κατά 30%  των θανάτων από ΚΠΕ τα τελευταία 20 χρόνια.

Κλινική εικόνα
Οι ασθενείς με ΚΠΕ μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί( στα αρχικά στάδια), να έχουν συμπτώματα και κλινικά σημεία που θέτουν την υποψία της νόσου ή να εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα από επιπλοκές.

Τυπικά συμπτώματα είναι η αποβολή ζωηρού ερυθρού αίματος(αιματοχεσία) , οι μέλαινες κενώσεις, η σιδηροπενική αναιμία, το κοιλιακό άλγος και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Διάγνωση-θεραπεία
Ιστορικό, κλινική εικόνα, κολονοσκόπηση, αξονική κολονοσκόπηση, ιστολογική έκθεση. Οι εξετάσεις οι οποίες ακολουθούν την αρχική διάγνωση έχουν στόχο την σταδιοποίηση της νόσου.

Ενδοσκοπική αντιμετώπιση.
Ακρογωνιαίος λίθος στην θεραπεία του μη μεταστατικού ΚΠΕ αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση.
Συστηματική χημειοθεραπεία.

 

 

Πίσω